Banken verplichten vastgoedverduurzaming

Na ING en ABN AMRO introduceert ook de Rabobank verplichte energielabels bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. De bank wil de hele portefeuille binnen 10 jaar hebben verduurzaamd.

De banken reageren hiermee op de wettelijk verplichte verduurzaming die minister Blok eind 2016 aankondigde. Het is de bedoeling dat kantoorgebouwen van meer dan 100 m2 vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben.

Eind vorig jaar kondigde ING al aan de panden van eigenaren zonder verduurzamingsplannen niet meer te financieren. ING wil vanaf 2023 een volledig groene portefeuille hebben. De eis gaat al vanaf 2018 in omdat veel vastgoedleningen een looptijd van 5 jaar hebben. De verwachting is dat huurders door deze maatregel makkelijker kiezen voor een groen pand, waardoor bruine panden in waarde zullen dalen.

Ook ABN AMRO maakte in juli van dit jaar een vergelijkbare maatregel bekend. Zakelijke klanten kunnen 100% financiering krijgen.

ABN AMRO stelde een miljard euro aan financiering beschikbaar voor hun klanten. Het gevolg hiervan was dat de zakelijke vastgoedportefeuille van de bank steeg van 1% naar 13%. De tijd lijkt dus rijp voor verduurzaming.

Bron: rvo.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *