Misvattingen over zakelijke zonnepanelen

Er zijn veel misvattingen over zonnepanelen op bedrijfsdaken in Nederland. Frank Heijckmann, benoemt en ontkracht ze.

Mijn dak is niet sterk genoeg om panelen te plaatsen.
“Vooral ondernemers met wat oudere gebouwen denken vaak dat deze ondergedimensioneerd zijn en het gewicht van zonnepanelen niet kunnen dragen. Het is echter met de nieuwste technieken en wat kleine ingrepen prima te doen.

Denk bijvoorbeeld aan extra waterafvoer zodat er weinig kilo’s voor waterlast nodig zijn of denk aan (kleine) constructie-aanpassingen. Vrijwel elk dak is geschikt te maken voor zonnepanelen, al is het maar een deel van het dak.”

De SDE-subsidie vanuit de overheid gaat omlaag dus zonne-energie wordt daardoor minder interessant en/of is niet rendabel voor mij.
“De hoogte van subsidies wordt bepaald door de hoogte van de investering, want er is alleen subsidie op de onrendabele top. Worden panelen goedkoper, dan krijgt men minder subsidie. Er is dus geen enkele reden om te wachten met de aanschaf nu de paneelprijzen blijven dalen. De investering én subsidie blijven altijd in verhouding.”

Ik begrijp de materie onvoldoende om er concreet mee aan de slag te gaan.
“Ook dit is een veelgehoorde reden om niet over te gaan op zonne-energie. Zonnepanelen plaatsen is bijna altijd voor de eerste keer en dat is inderdaad spannend en redelijk complex; levering, subsidie, exploitatie, onderhoud enzovoort. Er komt veel bij kijken en het is totaal anders dan bijvoorbeeld investeren in een bedrijfsmiddel.

Naar mijn gevoel laten veel ondernemers het daarom maar zitten. Maar onvoldoende kennis van materie kan en mag geen reden zijn het niet te doen. Kies een bedrijf dat transparant en eerlijk advies geeft. ‘Zoveel panelen is zoveel rendement’ is absoluut niet voldoende.

Zoek daarom een partij die – samen met u – een verdiepingsslag kan maken, die eerlijk adviseert, want het gaat ook over het profiel van het verbruik, levering en terug levering. Ga eens praten, laat u goed informeren en neem dan een weloverwogen besluit.”

Ik wil niet investeren in zonnepanelen, maar in mijn core business.
“Het gaat vaak om hoge investeringen en sommigen steken inderdaad dat geld liever in bedrijfsactiviteiten dan in zonnepanelen. Toch vraagt de klant meer en meer om duurzaamheid.

Voor ondernemers die zo denken, zijn er twee opties om als bedrijf wél duurzamer te worden en toch niet te hoeven investeren in zonnepanelen; dakverhuur of operational lease. Bij dakverhuur legt een partij de zonnepanelen en de opgewekte gaat naar een duurzame energieleverancier, bijvoorbeeld Greenchoice.

Bij operational lease investeert u niet zelf, maar leveren de zonnepanelen wel energie aan uw bedrijf. Wat over is, gaat terug naar het net. Zo is er altijd financieel voordeel te halen uit zonnepanelen.”

Panelen worden steeds efficiënter, ik wacht dus liever.
“Tegen de mensen die bovenstaand excuus hanteren, zeggen wij…denk eens aan een auto, een computer, een telefoon. Ook die zijn over enkele jaren weer geavanceerder dan nu. Is dat een reden het nu niet te kopen?

Dat is een slecht argument. Het is een eenmalige investering die vijfentwintig jaar op een dak ligt. Over vijf jaar zijn panelen wellicht iets efficiënter, maar dan is er al vijf jaar aan financieel voordeel verlopen. En zó snel gaat het nu ook niet, er wordt verwacht dat er de komende jaren geen disruptieve ontwikkelingen zijn bij zonnepanelen.”

Het verbruik van mijn bedrijf/ pand is te laag.
“Dit wordt vaak gezegd door eigenaren van distributiecentra omdat deze relatief niet veel energie verbruiken. Vaak is de opgewekte energie acht keer hoger dan nodig is voor eigen gebruik.

Toch zijn zonnepanelen dan een juiste keuze; het bedrijf krijgt een duurzamer karakter én het teveel aan energie kan terug geleverd worden aan het net (en worden door geleverd aan anderen), waardoor er toch een prima rendement valt te behalen.”

Banken zijn huiverig om mee te werken aan de financiering.
“Tot anderhalf jaar geleden hadden banken inderdaad weinig tot geen interesse om deze vorm van duurzaamheid te financieren. Zij dachten zelfs dat een pand minder waard zou zijn met zonnepanelen.

Nu is dat totaal omgedraaid; vastgoed dat niet verduurzaamd is of wordt, krijgt problemen met de financiering. Huurders willen een duurzaam pand en deze mindset sijpelt inmiddels ook door naar beleggers. Financiering voor grote projecten is daardoor gemakkelijker geworden.”

Het zou mijn bedrijfsproces kunnen beïnvloeden en wat vindt mijn verzekering ervan?
“Het bedrijfsproces wordt op geen enkele manier beïnvloed, alles blijft hetzelfde werken als voor de komst van zonnepanelen op het dak. Zou er onverhoopt een storing ontstaan – wat zelden voorkomt – dan komt er meer energie uit het net.

En voor verzekeringsmaatschappijen is het ondertussen ook duidelijk dat de impact minimaal is mits de panelen geplaatst zijn door een gerenommeerd bedrijf die het project conform de juiste normen installeert.”

Als ik kies voor een gefinancierd zonnestroomproject, zit ik 16 jaar vast aan een energiecontract.
“Nee, dat is niet waar. De ondernemer kiest altijd zelf waar hij energie inkoopt of aan wie hij terug levert. De prijs van de is altijd gerelateerd aan de huidige energieprijzen.

Daarnaast kan de gebruiker of eigenaar van het pand de altijd in eigendom overnemen tegen een vooraf vastgesteld bedrag.”

Zonne-energie kan niet voor zowel de belegger (eigenaar) als de gebruiker (huurder) interessant zijn.
“Dat kan zeker wel, we hebben het al meermaals bewezen. De belegger krijgt een duurzaam pand en dakhuur, de huurder krijgt stroom tegen een gereduceerde prijs en de rest gaat terug naar het net. Dat is een win-win-win situatie. Zelfs voor ontwikkelaars van grootschalig vastgoed is het interessant, aangezien een pand meer verhuurde meters krijgt en men vaak voor de hypotheek van het pand een beter rentetarief krijgt ”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *